Isnin, 27 Ogos 2012

GEMPAR...!!! PERTANDINGAN HEBAT G7 DI UMNO BAHAGIAN ALOR GAJAH...!!!!

 
Persidangan Tahunan Cawangan Cawangan di semua UMNO Bahagian telahpun berlalu. Hasilnya PERWAKILAN2 telahpun DIPILIH untuk MEWAKILI cawangan2 ke Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian.
Di Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian pula, selain dari G6 (Ketua, Timbalan, Naib, Ketua Pemuda, Wanita dan Puteri) , akan dipilih pula 7 orang PERWAKILAN (G7) untuk mewakili Bahagian ke Persidangan Perhimpunan Agung UMNO 2012 di PWTC nanti.
Menjadi PERWAKILAN (G7) dalam Perhimpunan Agung UMNO ini sememangnya sentiasa mendapat PERHATIAN dan IMPIAN ahli ahli UMNO. Manakan tidak....sebagai contoh, kalau kita MENONTON perlawanan bolasepak dia punya 'FEEL' tak sama diantara kita menonton BIG SCREEN di kedai kedai makan dengan kita menonton DALAM stadium. Mungkin dek sebab nak MERASAI perasaan inilah BERIYA IYA di Bahagian setiap tahun kebanyakkannya akan ada PERTANDINGAN G7 walaupun TIADA pertandingan di PERINGKAT PUSAT pada tahun tersebut sehinggakan disesetengah Bahagian berlaku PERPECAHAN kepada kumpulan kumpulan penaja mereka yang hendak pergi G7.Namun apabila kita RENUNGKAN kembali apa KEISTIMEWAANNYA atau PERBEZAAN yang di RASAI menjadi wakil Bahagian G7 dengan mereka yang mendapat PAS PEMERHATI BAHAGIAN atau PEMERHATI KHAS yang lain..??? BEZANYA hanyalah cuma Perwakilan dapat BEG dan MENGHADIRI Taklimat Khas secara TERTUTUP bersama Presiden. Adakah hanya kerana ini kita sanggup MELEMAHKAN parti akibat Pertandingan G7 yang boleh MEMECAHBELAHKAN perpaduan parti baik diperingkat AKAR UMBI mahupun BAHAGIAN..???
Oleh kerana itu lah aku TABIK SPRING kepada BAHAGIAN2 yang mengambil INISIATIF membincangkan pemilihan G7 ini secara SAKSAMA dengan membuat PENGAGIHAN dimana KUASA diberi di peringkat PENYELARAS DUN untuk BERBINCANG sesama mereka diperingkat DUN dan membuat KATA SEPAKAT memilih salah seorang dari mereka MEWAKILI DUN masing masing sebagai calon G7 dan mengelakkan PERTANDINGAN yang sudah semestinya akan membawa kepada suatu kesan NEGATIF. Tetapi kadang2 kita hanya MAMPU MERANCANG tetapi hanya ALLAH sahaja yang dapat MENENTUKANNYA.
Begitulah yang aku dengar telah BERLAKU di UMNO Bahagian Alor Gajah Melaka dimana PERTANDINGAN G7 sudah TIDAK dapat DIELAKKAN lagi...Apapun, aku BERHARAP calon2 G7 ini dapat BERKEMPEN secara SIHAT dan tidak MEMBUROK BUROKKAN calon2 lain SEMATA MATA hanya kerana ingin 'LEPAS' menjadi Perwakilan G7. Siapapun yang TERPILIH...anggaplah itu REZEKI mereka...!!!
INGATTT....!!!! TUGAS YANG LEBIH BERAT SEDANG MENANTI KITA 'JUST AROUND THE CORNER' bro...!!!! PILIHANRAYA UMUM KE 13...!!!!
pssttt...kalau ada para PERWAKILAN UMNO Bahagian Alor Gajah yang baca blog ini SUDI SUDIKANLAH mengundi calon yang kat atas nie yer..!!! KESIAN dia...!!!! ...diantara CALON yang BELUM PERNAH merasa FEEL duduk dalam dewan sebagai PERWAKILAN G7....
Tajuk yang kat atas tue memang sajer aku TAROK macam tu....!!! tak der apa apa pun...saja nak buat GEMPAQ...!!!  8-)))

Ahad, 26 Ogos 2012

BANTULAH MEREKA JIKA ANDA PRIHATIN...!!!

PARA PEMBACA YANG DIHORMATI

MEMOHON SUMBANGAN DANA PERSATUAN KEBAJIKAN ORANG KURANG UPAYA AL-AMEEN (DAHULU DIKENALI SEBAGAI RUMAH KELOMPOK WAWASAN)

Dengan ini perkara di atas adalah dirujuk.

Terlebih dahulu pihak kami merupakan sebuah badan kebajikan yang menguruskan RUMAH KELOMPOK WAWASAN bagi REMAJA KURANG UPAYA untuk memberi peluang kepada mereka menguasai kemahiran pekerjaan supaya mereka dapat menggunakan potensi mereka dengan sepenuhnya serta dapat belajar hidup berdikari. Rumah Kelompok Wawasan ini merupakan penempatan yang lengkap bagi golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) yang dewasa. Segala kemudahan tempat tinggal, makanan dan pembelajaran disediakan dan diuruskan oleh pihak persatuan.
Untuk makluman, semua kos pembiayaan seperti makan minum pelatih OKU ini, bil elektrik dan air, sewa asrama, gaji penyelia serta bil bil utiliti yang lain adalah dibawah tanggungan sepenuhnya persatuan ini di mana anggaran sebanyak RM 3,000-00 diperlukan setiap bulan untuk menanggung segala kos berkenaan.
Sehubungan dengan itu, pihak kami dengan rasa rendah diri MEMOHON SUMBANGAN dari pihak yang sudi memberi sumbangan bagi pihak kami membantu keperluan golongan kelainan upaya ini dan melaksanakan program program yang telah dirancang terutama dalam menjaga kebajikan golongan ini. Phak kami memerlukan dana sebanyak RM 36,000-00 setahun untuk menampung segala kos perbelanjaan kebajikan golongan OKU ini. Sumbangan bolehlah dibuat secara terus melalui akaun persatuan seperti dibawah.

Semoga dapat diberi pertinbangan yang sewajarnya permohonan kami ini dan segala keprihatinan dan kerjasama amatlah kami hargai dan kami dahului dengan jutaan TERIMA KASIH.

Saya yang menjalankan tugas
PENGERUSI
PERSATUAN KEBAJIKAN ORANG KURANG UPAYA AL-AMEEN
76100 DURIAN TUNGGAL MELAKA.

Diantara Pelatih OKU persatuan ini.

Pelatih OKU bersama Penyelia (ehem...IBU TUNGGAL..)
 
 Begitulah 'BUNYI NYA' surat memohon sumbangan daripada Jawatankuasa Persatuan Kebajikan Orang Kurang Upaya Al-Ameen ini. Selama ini memang mereka tiada masalah untuk mengurus kerana mendapat GERAN TAHUNAN daripada Kerajaan sebanyak RM 32,000-00 tetapi sebagaimana posting terdahulu aku, keadaan telah menjadi KALUT bila Geran tersebut TERSANGKUT dan masih tidak DIPEROLEHI.

pssttt...Aku nak ucap TERIMA KASIH lar kepada mereka2 yang memberi KOMEN didalam posting terdahulu mengenai MASALAH persatuan ini. Paling KELAKAR sekali ada yang nak aku ambil Si Penyelia (Ibu Tunggal) nie jadi BINI aku...hehehe...!!!! NAK MAUUTTTT...???!!!! yang ada nie pun aku dah PARAS2 IDUNG jer bro...!!! apa pun aku akan mintak dia buat aduan kat BPA nanti...ADIOS...!!!
INI ADALAH POSTING TERAKHIR MENGENAI PERSATUAN INI...
NEXT POSTING.....BACK TO TRACK AGAIN...  :)

Selasa, 14 Ogos 2012

APAKAH INI BOLEH DI KATEGORIKAN SEBAGAI CEK TENDANG..????

Dalam satu Majlis Penyampaian "GILANG GEMILANG" pada tahun 2009, Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Melaka telah menyerahkan "CEK" kepada PDK Seri Pengasih Durian Tunggal, Melaka dengan "NILAI" sebanyak RM 32,400.00 (RINGGIT MSIA: TIGA PULUH DUA RIBU EMPAT RATUS SAHAJA) yang telah disampaikan oleh YAB Ketua Menteri Melaka (Ketua Menteri kita hanya menyampaikannya sahaja selaku Tetamu VVIP majlis jabatan berkenaan ok..!) bagi mengusahakan SERI PENGASIH BAKERY untuk MENJANA pendapatan dan MENAMBAH aktiviti anak anak OKU ini.


MESTI BEST KAN...????  Tapi SEBENARNYA mereka hanya dapat MOCK CEK sajer bro....!!!  Erm...KOSONG...!!! sampai sekarang TAK NAMPAK APA PUN...!!!!...YEEE LEKK...!!! PUTI LEKKK..!!!psstt...ada SESIAPA di JABATAN BERKENAAN boleh tolong JAWAB takkk...???? 8-)))

Jumaat, 3 Ogos 2012

HARAP TOK ALI DPT BANTU....IBU TUNGGAL DAN OKU INI SEDANG DI "TINDAS" OLEH JKM MELAKA...???

Aku BERHARAP SANGAT agar YAB Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Hj Mohd Ali bin Rustam dapat MEMBANTU kerana nampaknya JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT MELAKA mengambil "MUDAH" dan seolah olah "LEPAS TANGAN" dengan MASALAH yang dihadapi oleh ibu tunggal merangkap Penyelia dan anak anak OKU ini.Ermmm...terlebih dahulu biarlar aku citer skit agar korang dapat FAHAM apa situasi kat sini...Puan Zurina binti Ahmad Najamuddin adalah seorang PENYELIA (juga seorang Ibu Tunggal) di Rumah Kelompok Wawasan (OKU) di PDK Seri Pengasih Durian Tunggal Melaka yang berada dibawah kelolaan Jabatan Kebajikan Masyarakat Melaka. Pada waktu itu, Rumah Kelompok Wawasan adalah sebahagian daripada PDK Seri Pengasih dan atas NASIHAT Jabatan Kebajikan Masyarakat Melaka ianya telah dijadikan sebuah pertubuhan NGO berasingan bertujuan bagi MEMUDAHKAN untuk mendapatkan GERAN TAHUNAN bagi pengurusan Rumah Kelompok Wawasan ini dan ianya telah ditukar kepada PERSATUAN KEBAJIKAN ORANG KURANG UPAYA AL AMEEN.
Masalah TAK DAPAT GAJI nie timbul semasa dibawah pentadbiran RUMAH KELOMPOK lagi tetapi korang lihatlar JAWAPAN dari JKM dalam eaduan diatas yang menyatakan masalah ini TAKDER KENA MENGENA dengan mereka padahal merekalah yang MENEMUDUGA dan MELANTIK penyelia ini kerana diantara PANEL PENEMUDUGA adalah PEGAWAI JKM DAERAH ALOR GAJAH sendiri...!!! HABISS...takkan takder kena mengena pulak bro...!!!
Semasa berada dibawah RUMAH KELOMPOK WAWASAN senang pulak dapat GERAN TAHUNAN tapi bila dah jadi NGO sampai sekarang tak dapat GERAN padahal semua prosedur telah diikuti...KESIAN...!!! rasa macam diaorang nie dah kena "TIPU" dengan JKM MELAKA...ikut sangat cakap JKM suruh buat NGO baru...!!! Kalau dapat BANTUAN @ GERAN daripada JKM, aku rasa semua masalah ini takkan timbul...!!!!

KEPADA YAB KETUA MENTERI MELAKA....MOHON AMBILLAH PERHATIAN DAN PENYELESAIAN BAGI MENGATASI MASALAH INI...

KEPADA JKM MELAKA : NGO ini dan jabatan kamu mempunyai satu TUJUAN yang SAMA iaitu MEMBANTU anak anak istemewa ini agar dapat HIDUP dalam keadaan SELESA dan mempunyai MASA DEPAN...BEZANYA cuma kamu di JKM semua dapat GAJI tapi jawatankuasa ini TIDAK...!!! mereka hanya sekadar ingin BERAMAL JARIAH...!!! soo....tolong jangan RUMITKAN lagi keadaan dengan KERENAH BIROKRASI kamu...!!!!
Anak2 Istemewa Rumah Kelompok Wawasan.

Bagaimana masa depan mereka sekiranya tempat tinggal mereka di tutup...?????

pssttt....Rumah Kelompok @ Persatuan Kebajikan OKU Al Ameen yang menempatkan 5 orang PELATIH OKU DEWASA  ini menghadapi MASALAH besar dan bakal DITUTUP sekiranya tidak DIBANTU. Aku akan posting secara DETAIL pada masa akan datang...kalau JKM Melaka taknak BANTU...aku berharap agar ada INSAN2 yang sudi menghulurkan BANTUAN..
INSYAALLAH....